Vogelrijk

Watterrijk Nederland is een ideale overwinteringsplaats voor tal van vogels uit het hoge Noorden, zo bewijst een dagtocht regio Zuid-Holland ons.

In Oudeland van Strijen  krioelt het van de brand- en kolganzen maar ook de dwerggans is van de partij. De slechtvalk houdt ondertussen- lekker verscholen voor de wind- een oogje in het zeil. Vanuit de kijkhut in een gerestaureerd gemaal -met sanitaire faciliteiten- heb je een zicht op de waterpartijen.

De Reeuwijkse plassen lijken aanvankelijk teleurstellend omdat er ook gesurft wordt op de plassen en alle vogels verjaagd lijken, maar als we even verder wandelen worden we overdonderd door duizenden smientjes. De brilduikers en futen zijn al op vrijersvoeten.

Op de Vogelplas Starrevaart komen heel wat vogels overnachten. Het schelpeneilandje dat naast de vogelkijkhut is aangelegd, is volledig bezet met scholeksters, wulpen, grutto’s, kieviten en zelfs zwarte ibis die hier al maanden pleistert. Het lijkt kokmeeuwen te sneeuwen en ook een troep grote zilverreigers komt aangevlogen bij zonsondergang. Een waar spektakel!

 

Geef een antwoord