Praktische info Marokko

Transport
In Marokko kan je zowel met de trein, de bus, de minibus of de grand taxi rijden. Met de trein rijden is leuk maar slechts enkele plaatsen zijn met de trein bereikbaar. De uren vind je bij ONCF. De busuren zijn moeilijker of niet terug te vinden omdat het vaak lokale busmaatschappijen zijn. De minibus is de kleine versie van de bus, die iets afgelegenere steden verbindt. Tenslotte heb je nog de grand taxi. Dit zijn gewoon taxi’s, vaak wel mercedessen, waar je met zes passagiers hopelijk juist in past. Twee van voor en vier van achter. Ook de lokale bevolking gebruikt deze taxi’s. Hieronder vind je het reisschema zoals wij het hebben gevolgd. De prijzen dateren van de zomer van 2005.

Casablanca-Rabat:trein +-1u   55dh
Rabat-Meknes: trein +-2u30   55dh
Meknes-Fez: trein +-1u   16,5 dh
Fez-Ifrane: bus +-1u   14dh
Ifrane-Azrou: tevoet 1dag
Azrou-Er rachidia: bus 5-6u   65dh
Er racchidia-Rissani-Merzouga: grand taxi   45dh
Merzouga-Rissani-Erfoud-Tinerhir: grand taxi   94 dh
Tinerhir-Boumalne: bus   10dh
Boumalne-El Kelaa M’gouna: bus   7dh
El Kelaa M’gouna-Hdida:minibus   10dh
Hdida-Tabant: tevoet
Tabant-Azilal: minibus 3u   30dh
Azilal-Ouzoud: grand taxi   15dh
Ouzoud-Marrakesh: grand taxi   70 dh
Marrakesh-Ouarzazate: bus 5u   65 dh
Ouarzazate-Skoura-Ait Benhaddou: grand taxi   49 dh
Ouarzazate-Agadir: bus 7u?   80 dh
Agadir-Essaouira: bus 3-4u   40dh
Essaouira-Casablanca: bus 6u   80 dh

Overnachtingsplaatsen en Bezienswaardigheden

Rabat

Hotel al-Maghrib al-Jadid
Rue sebbahi 2
Medina
Kleine, maar gezellige roze kamertjes met lavabo voor 100 dirham. Het sanitair is zeer proper. Vlakbij een moskee gelegen zodat je wakker wordt in de vroege uurtjes van de gebeden.

Chellah
Necropolis en restanten van een Romeinse stad ten zuiden van Rabat. Eén van de rustigste plaatsjes in Rabat. Zilverreigers nestelen er zich in elke boom en op de overblijfselen van de minaretten. Onvruchtbare vrouwen brengen gekookte eieren voor de palingen in een bassin als teken van vruchtbaarheid. 10 DH, open van 9-17.30pm.

Tour Hassan en Mausoleum
De Tour Hassan moest de grootste minaret van de wereld worden. In 1199 stierf de sultan echter waardoor de toren ‘slechts’ 44 meter hoog is. De nabijgelegen moskee is volledig vernield tijdens de aardbeving van 1755. De pilaren zijn teruggezet en zijn het bewijs van de grootse plannen van Al-Mansour. Naast de toren ligt het Mausoleum van Mohammed V (vrije toegang) gedecoreerd met de typische Marokkaanse mozaiekjes.

Kasbah des oudaias
De Kasbah of versterkte burcht ligt vlak naast de oceaan en kijkt over de Bou Regreg uit op Salé. De kleine wit-blauwe straatjes zijn heerlijk om door te struinen. In het zuiden van de Kasbah liggen de Andalusische tuinen.

Meknes

Hotel Nouveau
Rue Dar Smen 65
067/309317
Kleine tweepersoonskamertjes voor 60 dirham. De goedkoopste kamers hebben geen buitenzicht. Voor een warme douche is het wel bijbetalen.

Volubilis
In Volubilis vind je de grootste en best bewaarde romeinse site van Marokko, in 1997 tot Worl Heritage Site benoemd. De goed bewaarde mozaieken zijn zeker het bezoeken waard. Best is zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan want het is er snikheet en er is geen schaduw. 20 DH, 8-zonsondergang. Je raakt er met de grand taxi.

Moulay Idriss
Een klein dorpje 4.5 km voor Volubilis. Het bekendste bedevaartsoord van Marokko, het dorpje is nog maar 70 jaar opengesteld voor niet-moslims. Hier vind je ook de enigste cilindervormige minaret van Marokko. Let wel op dat je niet verdwaalt in de kleine straatjes.

Mausoleum Moulay Ismail

Fez

Hotel Erraha
Place Boujeloud
Ruim hotel met een prachtig uitzicht op de Bab Bou Jeloud. Ook de kamers zijn erg ruim voor 100 dirham. Sanitair is proper en er is zelf een goed Belgisch toilet.

Medersa’s

Tanneries

Mellah

Azrou

Hotel Mohammed Gezellig op de bank bij Mohammed thuis, een vriend van een Parijzenaar die we in het busstation tegen het lijf lopen. Thee drinken tot een uur of drie in de morgen.

Cederbossen en de berberaap
In de cederbossen in de omgeving vind je de 800-jarige cederboom Gouraud. Helaas is hij nu stervend. In de buurt vind je de Berberapen die afkomen op de pindanootjes die verkocht worden aan toeristen.

Woestijn

We hebben een tocht geboekt bij Ksar Bicha. Overnachten doen we dus ergens in het midden van de woestijn onder een prachtige sterrenhemel

Boumalne du Dades

Camping Auberge le Soleil Bleu
Zowel kamers als camping. Kamperen aan 50 dirham voor een tent met twee personen. Fantastisch zicht op het Atlasgebergte.

Atlasgebergte

Kamperen in de vrije natuur!!

Marrakech

Hotel Afriquia
Derb Sidi Bouloukat 45
Kamers aan 100 dirham. Prachtig binnentuintje en fantastisch zicht over Marrakesh vanop het dakterras.

Ouarzazate

Hotel Atlas. Rue du Marché.
Kamers aan 82 dirham: proper maar basis.
Uitstappen zeker de moeite waard naar de kasbahs van Ait Benhaddou en Skoura.

Agadir

Camping op de Boulevard Mohammed V. Geen kat te zien en reuzeduur maar dat zal wel aan de topbadplaats liggen zeker?. 70 dirham voor 1 tentje met twee personen.
De nationale parken Oued Souss en Oued Massa zijn voor vogelliefhebbers wel een bezoekje waard.

Wandelkaarten

Kaarten van het Atlasgebergte zijn heel moeilijk te vinden. In Rabat, de hoofdstad van Marokko kan je ze aanvragen. Wij hebben echter de topografische kaarten toevallig op internet gevonden. Klik op het icoontje rechtsonder om ze op normale grootte in te stellen.

Tourbist-Amagjag      Tizi n’Ait Ahmed     El Mrabtine – Tabant

Met een andere gave google-tool kan je onderstaande luchtfoto bekomen. Waar we even de weg zijn kwijtgeraakt zal het wel niet zo nauwkeurig zijn. 🙂

Geef een antwoord