Gelderse Poort

De Gelderse Poort is een grensoverschrijdend natuurontwikkelingsgebied langs de oevers van de Rijn/ Waal.

Een ideale uitvalsbasis om dit te verkennen is B&B Roosje van Ooij. Slapen met uitzicht op de Gallowayrunderen en de konikspaarden, dat scoort bij mij uiteraard extra punten.

Aan volgende natuurgebieden hebben we een bezoekje gebracht:

-De Ooijpolder: dit gebied is zelfs te voet vanuit Nijmegen bereikbaar en je waant je direct in de wildernis. Het gebied is wel meer dan 400 hectare groot en overal kom je Gallowayrunderen en konikpaarden tegen die zelfs ook minstens 2 op twee plaatsen de autodijk kunnen oversteken. Een uitkijktoren in de vorm van een ooievaarsnest biedt je zicht over Groenlanden. Aan de Bisonbaai vindt je geen bizons maar wel opnieuw de Galloways en Koniks, de baai is  namelijk genoemd naar het merk van de graafmachines waar ze destijds mee gegraven zijn.

Millingerwaard: Een gelijkaardig verhaal als de Ooijpolder namelijk een groot natuurontwikkelingsgebied dat jaarrond begraasd wordt. Uniek zijn ook de broedeilandjes van de Zwarte stern, die je in het broedseizoen kan bewonderen vanuit de drijvende kijkhut die het niveau van het water volgt. Je kan er ook je innerlijke verzorgen in de Millinger theetuin. Heden zijn er wel werkzaamheden bezig, waardoor er een stukje van het wandelpad is afgesloten.

Berg en Dal: Je zou het niet verwachten hier maar in deze sterk hellende beukenbossen voelt het een beetje als thuis (Chartreuzebos bij Leuven) aan.

Hasseltse en Hatertse vennen: Last but not least stonden deze vennen op het programma. Ideaal om onze driedaagse af te sluiten. Landschappelijk is het echt een pareltje! Ook ideaal als je wil afsluiten met een oerdegelijke hartige pannenkoek bij St. walrick of een 15e eeuwse kapel wil bezoeken.

<

.

Geef een antwoord